Sivut

21 heinäkuuta 2015

Onko mies jotenkin naista parempi?

2010-luku, tasa-arvo, suvaitsevampi ja avarampi maailma. Todellako?

Lähiaikoina olen törmännyt muutamaan kertaan töissä aivan ihmeellisiin asenteisiin sukupuoltani ja ikääni kohtaan. Okei, työskentelen vahvasti miesvaltaisella alalla. Olen myymälämme ainoa nainen, ja huomattavasti suurinta osaa kollegoistani nuorempi. Tämän ei kuitenkaan luulisi nykypäivänä olevan millään tavalla erikoista, mutta imeisesti joukostamme löytyy yhä ihmisiä, joilla on vanhanaikainen mustavalkoinen käsitys siitä, ettei nuori nainen voi tietää elektroniikasta tuon taivaallista. 

Olen kokenut lukemattoman määrän hetkiä, joissa minä tiedän tuotteesta oikeasti paljon, mutta heti kun joku myymälämme miehistä astuu asiakkaan näkökenttään, asiakas unohtaa minun olemassaoloni täysin, ja alkaa pommittaa miesmyyjää kysymyksillä. Usein miesmyyjä vastaa juuri kuten minäkin, minun sanani vain ei paina yhtä paljon kuin keski-ikäisen miehen. Kertomani asiat kyseenalaistetaan usein, ja vasta kollegani toisetettua samat sanat, asiakas on valmis uskomaan.
"Ethän sä tyttö tiedä näistä mitään!" on tutuksi tullut lause. Aivan, en tiedä näistä asioista mitään, mutta olen täällä töissä. Olen alueeni vastaava, vaikka en tiedä myymistäni tuotteista mitään. Kyllä, hyvä herra, otapa mustavalkoiset, sumentuneet antiikkilasit päästäsi, ja katso maailmaa uusin silmin.

Pari viikkoa sitten myymäläämme asteli mies digiboksin kaukosäädin kädessään. Kysyin voisinko olla avuksi, johon mies tokaisi kaukosäätimen olevan jo toinen lähiaikoina, joka on hajalla, ja tiuskaisi kysymyksen "mikä näissä oikein on vikana?!" Vastasin, etten tältä seisomalta osaa sanoa (koska vika voi olla mikä tahansa) ja olin juuri kysymässä, saisinko katsoa kaukosäädintä, varmistaakseni, oliko se todella rikki. En ehtinyt ilmaista itseäni, ennen kuin mies tokaisi "Nojoo, olisko täällä joku mies, joka tietäisi näistä? Joku jolla on vähän enemmän kokemusta.." Okei. Minä olisin osannut testata toimiiko kyseinen kaukosäädin. Olisin osannut myös tilata herralle uuden. Mutta jostakin syystä nuoren naisen ammattitaito ei vakuuttanut miesasiakastamme, joten hän mieluummin odotti jotakuta kollegoistani vapautuvaksi.

"Kyl se on vähän ikävä tosiasia, mut jos lähtisin jotain kodinelektroniikkaa ostaan, ni kyl tulis heti jotenki fiilis et miesmyyjä tietäis paremmin", totesi eräs miespuolinen tuttuni muutama päivä sitten. Oikeasti? Ajatellaan vaikkapa pyykinpesukonetta. Kumpikohan kotona yleensä käyttää kyseistä laitetta enemmän: mies vai nainen? Ja mitä tulee muuhun elektroniikkaan, eikö nainen voi olla kiinnostunut uusimmista peleistä ja vehkeistä?

Jos fakta tosiaan on se, että miehet ovat luotettavimpia ja parhaita elektroniikkamyyjiä, niin miksi myymäläni miesmyyjät kysyvät minulta (nuorelta naiselta) päivittäin neuvoa?

Vaikka tekstini on todella kärjistetty, on suurin osa asiakkaistani mitä ihanimpia, ja rakastan työtäni. Tunne, kun asiakas todella luottaa ammattitaitooni, ja uskoo minuun, on mahtava. Sillä vaikka olenkin vain nuori tyttö, kyllä minä tiedän yllättävän paljon asioista.

kyl me naisetki osataan

xoxo Heidi

2 kommenttia:

  1. Asiaa! Itsetunto on heikoilla, jollei voi ottaa neuvoja vastaan "tytöltä". Vastakohtana sitten sellaiset miehet kuten 80 v isäni, ihan perinteinen pappa, mutta halusi nimenomaan ostaa uuden auton autokaupan nuorelta naismyyjältä, koska tämä oli asiantunteva ja pirteän iloinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kiitos positiivisesta palautteesta! Mutta näin se juuri on, miehistä on varmasti vaikeaa ottaa neuvoja nuorilta naisilta, sillä ikää on vähemmän, ja vielä sukupuolikin on eri!

      Poista